Coaching op rouw Rebecca van Lieshout Groingen

Voel je sterk en veilig tijdens rouw

Gids om je sterk en veilig te voelen tijdens de donkere dagen van het jaar.

Het einde van het jaar is in zicht en vandaag is bij mij, net als voor velen, ook de kerstvakantie begonnen. Een tijd om te ontspannen na al het harde werk van afgelopen maanden. Overal om me heen zie mensen die het zwaar hebben met het naderende einde. Misschien sta je nu niet op het punt waar je jezelf graag had gezien eind 2023 of heb je een moeilijk besluit genomen en neem je afscheid van zaken die je liefhebt gehad dit jaar. De stilte van de vrije dagen, de kerstlichtjes in het donker en de (familie)banden geven je de ruimte om hier veilig en verbonden doorheen te komen.

Het onderstaande kan je zien als gids bij het nemen van afscheid en bied steun bij je rouwproces.

1. Erken en omarm je emoties
Rouw brengt een breed scala aan emoties met zich mee, waaronder verdriet, woede, verwarring en zelfs opluchting. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en jezelf toestemming te geven ze te ervaren. Onderdruk je emoties niet; in plaats daarvan omarm ze als een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. Wanneer je emoties er laat zijn, zal je voelen hoe sterk je eigenlijk bent.

2. Creëer een veilige ruimte voor jezelf
Zoek een plek waar je je veilig en geborgen voelt. Dit kan een kamer in je huis zijn, een rustig park of zelfs een speciale hoek met foto’s en herinneringen aan je dierbare. Een veilige ruimte biedt je de mogelijkheid om je emoties te uiten en te reflecteren zonder oordeel. Zorg dat deze ruimte nu even helemaal voor jou alleen is en je gevoel van veiligheid kan groeien.

3. Zorg goed voor je lijf
Rouw kan een aanzienlijke tol eisen van je lichaam. Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen door voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele welzijn. Luister naar de signalen van je lijf en probeer deze niet te verdoven met te veel zoetigheid of alcohol, die maar heel even verlichting kunnen bieden.

4. Zoek steun bij anderen
Praat met vrienden, familie en/of een coach/therapeut over je gevoelens. Het delen van je rouwervaring met anderen kan een gevoel van verbondenheid creëren en helpen bij het verminderen van isolatie. Je bent niet alleen in je verdriet, en het delen van herinneringen kan een helende werking hebben.

5. Maak ruimte voor rituelen
Het creëren van rituelen en deelnemen aan bestaande tradities kan troost bieden. Dit kan variëren van het houden van een herdenkingsceremonie, het schrijven van een afscheidsbrief of het doen van een hartmeditatie. Rituelen bieden structuur en geven betekenis aan het rouwproces.

6. Geef jezelf de tijd
Rouw heeft geen vastgestelde tijdslijn, en het genezingsproces varieert voor iedereen. Geef jezelf de tijd om te rouwen en wees geduldig met jezelf. Het is normaal om goede en slechte dagen te hebben, en elke emotie die je ervaart, is een stap in de richting van genezing.

Liefdevolle kerst gewenst,

Rebecca van Lieshout

Relatiecoach & Groeicoach